اجاص یا آلو از نگاه ابن نفیس(مقاله تخصصی)

آلو

خواص تحسین برانگیز آلو

اجاص یا میوه آلو  بسیار آبکی است بدون تردید  به خاطر تخلخل جرم درخت آن (ارتباط بین تخلخل یا تراکم بافت شاخه های درخت آلو و آبدار بودن میوه از ابتکارت گیاه شناسی  نظری جناب ابن نفیس است ) است  که باعث شده ماهیت یا شیره خود را به سمت میوه ارسال کند(به خاطر سهولت ارسال شیرابه درخت به سمت محصول)
به خاطر شدت نیاز این درخت به آب بیشتر در کنار جوی ها و آبراه ها رشد می کند.

رطوبت اش  زیاد است به همین خاطر طبیعت آن  سرد و تر است
بر اساس طعم آلو های مختلف  میزان اثر گیری آنها از حرارت متفاوت است.

ترش مزه اش  کمترین رطوبت را دارد زیرا ترشی در اثر غلیان پدید آمده  که آن نیز مائیت را کاهش می دهد
به علت کمی عنصر آتشین  کمترین تندی و تیزی در آن است
اما صمغ این درخت گرم است.

میوه آلو به علت  زیادی مائیتش   کمترین گاز و بخار را تولید میکند به خاطر لزوجتش  از تصاعد بخار جلوگیری می کند  همین خاطر جهت صداع گرم خماری  (سردرد گرمی که در اثر نوشیدن شراب پیش آید) و مانند آن مفید است شیرینی اش  سردرد ناشی از تب صفراوی را به خوبی از بین میبرد.

بیمارانی که ذات الجنب دارند این میوه به علت لزوجت ای که دارد برایشان مفید نیست و خلط را غلیظ تر می کند  و باعث ماندگاری بیماری میشود.

تاثیر میوه آلو بر اندام های گوارشی

الو قلیل الغذا است  زیرا به علت رطوبت آبی که دارد به راحتی به جوهر اعضا بدل نمی شود
و نیز باعث سستی معده می‌گردد و البته معده های گرم از آن متضرر نمی شوند و بلکه سود یابند.

زیرا صفرای سوخته موجود در معده را تسکین می دهد
ولی معده های سرد با زیاد خوردن آن دچار ضعف می گردد و بنابراین باید همراه با عسل کندر یا مصطکی مصرف گردند
غذای تهیه شده از آلوی پخته برای گرم مزاجان مفید است ولی زیاد مصرف کردنش  ممکن است باعث سوء هضم  گردد.

بهتر است آلو پیش از غذا مصرف گردد زیرا بعد از غذا فاسد شده و طعام را نیز به فساد می کشد
به خاطر  وجود عنصر آبی در آن برای پیران اگر با عسل مصرف گردد به علت این که گوارش ایشان خشک است مفید است
و هضم آلو سخت است – به خاطر لزوجت اش-  غذایت ا ش کم است- به دلیل مائیت اش-.

تاثیر آلو بر اندامهای دافعه بدن

آلورسیده پر آب تازه   باعث ایجاد نرمی در شکم و در نتیجه  باعث حرکت فضولات  به خاطر لزوجته اش می گردد
و صفرا را به خوبی دفع می کند ولی بر روی دفع  بلغم  تاثیری نمی‌گذارد.

و البته سودا را نیز به اندازه ی صفرا دفع نمی کند
چون سودا به راحتی کنده نمی شود
ولی  آلوی قابض  ترش مزه نه تنها سبب اسهال نمی‌گردد بلکه شکم را نیز می بندد.

صمغ روی درخت آلو از داروهای مناسب  برای دفع سنگ کلیه و مثانه است.

تاثیر آلو بر روی سایر اندامهای بدن

آلو به دلیل سردی و رطوبت باعث راندن صفرا و جلوگیری از تصاعد بخارات شده و  صداع گرم  بخاری را تسکین می دهد  و از این جهت بهترین دارو جهت تب های گرم است – به علت وجود عنصر آبی در آن –  ولی به علت  وجود  عنصر آبی در آن  ممکن است عفونی تولید کرده و تب را یاری دهد.

البته شربت آلو  ضرر آلوی تازه را  در ایجاد تب ها ندارد
آلوجهت  عطش  گرم و داغ بسیار مفید  و نیز جهت خارش و اگزما بسیار مفید است زیرا مره ( خلط  سوداوی و  صفراوی گرم)  عامل آن را بیرون رانده و  رطوبت  بخش  و سردی بخش است.

و نیز جهت قوبا ( ناراحتی پوستی که با نا همواری پوست  و خشونت و البته بدون درد و با پوست ریزی همراه است) در این مورد درمانی صمغ گیاه   است که به کار می آید علت تحلیل و جداسازی چربی آن و نرم کردنش ( به خصوص اگر این صمغ همراه با عسل یا شکر به صورت داخلی مصرف شود.

منبع : الشامل فی الطب ابن نفیس

ترجمه و تنظیم : مهندس عزتی رنجبر

دیدگاه خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *