درمان کیست تخمدان در طب رایج

picture

كيست‏هاى ساده تخمدان در سنين بارورى شايع است. اين كيست‏ها ممكن است علامت‏دار بوده و با علايمى نظير احساس سنگينى مختصر و ناراحتى در همان طرف لگن و يا اختلالات قاعدگى و يا نازائى تظاهر كنند و يا بدون علامت بوده و در جريان بررسى علل نازائى و يا سونوگرافى لگن كشف شوند.

كيست‏هاى كوچك و منفرد معمولًا نياز به درمان خاصى ندارند و اكثرا با تحت نظر داشتن بيمار در عرض چند ماه خودبخود برطرف مى‏شوند و يا با مصرف قرص كنتراسپتيو و يا كاهش ميزان گنادوتروپين‏ها، سبب آترزى كيست و بهبودى آن مى‏شوند.

اگر كيست‏ها به درمان طبى جواب ندهند، مرحله بعدى درمان جراحى است كه به صورت لاپاراتومى و يا لاپاروسكوپى و آسپيراسيون بارزكسيون است كه اين روش درمان جراحى نياز به بيهوشى، بسترى شدن در بيمارستان و صرف هزينه بيشتر براى بيمار دارد. اينك به ذكر خلاصه درمانهاى رايج كيست‏هاى ساده تخمدان اشاره مى‏شود.

گام اول درمان‏observation و مراقبت از بيمار مى‏باشد كه اين خود مستلزم صرف وقت طولانى است و از طرفى خطر پاره شدن خودبخودى كيست و يا تورسيون‏torsion آن وجود دارد كه خود اورژانس شكمى مى‏باشد و نياز به لاپاراتومى و در آوردن تخمدان نيز خواهد بود و يا اين كه منجر به طولانى شدن سيكل درمانى نابارورى خواهد شد.

گاهى از قرص‏هاى جلوگيرى از باردارى جهت پايين آوردن تراوش ساده گناد و تروپين‏هاى هيپوفيزى به اميد فروكش نمودن كيست‏ تخمدان‏ استفاده مى‏شود كه جهت درمان كيست‏هاى فونكسيونل مناسب است، منتهى دوره درمان طولانى و احتمالًا بى نتيجه خواهد بود و لذا درمان جراحى را مى‏طلبد كه منجر به اتلاف وقت طولانى و صرف هزينه بيشترى براى بيمار نيز خواهد بود.

شايان ذكر است كه قبل از بكارگيرى اين روش جديد (پونكسيون واژينال) در اكثريت موارد چنين بيمارانى توسط جراحان مختلف تحت عمل لاپاراتومى و يا لاپاراسكوپى‏ قرار مى‏گرفتند و بعضى اوقات تخمدان خود را نيز از دست مى‏دادند، بدنبال چنين اعمال جراحى غير ضرورى، چسبندگى‏هاى لگنى و ساير عوارض جراحى و بيهوشى و اقامت در بيمارستان و پرداخت هزينه‏ هاى جارى نيز مزيد بر علت خواهد بود.

تنظیم و نشر : گروه کرویا www.keroya.ir

منبع : دائرة المعارف بزرگ طب اسلامى، ج‏12، ص: 229

دیدگاه خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *