در این مقاله به بررسی دیدگاه طب سنتی در مورد درد کف پا و پاشنه پا پرداخته ایم. خارپاشنه امروز مهمترین عاملی است که موجب درد کف پا می شود. خار پاشنه تحت اصطلاح “درد پاشنه” یا “وجع الکعب ” در طب ایرانی و طب سنتی شناخته می شود. درمان این بیماری از گذشته های دور یکی از بخشهای درمانی کتابها و منابع معتبر طب سنتی را تشکیل داده است.
علت درد پاشنه در طب ایرانی
در کتاب های مربوط به معالجات طب سنتی در قسمت بیماریی هایی که مربوط به انتهای بدن می باشند. بعد از عوارضی نظیر نقرس و سیاتیک (عرق النسا) این بیماری، مورد بحث و بررسی قرار می گرفته است.
از دید طب سنتی درد در ناحیه پاشنه پا به دو علت بیرونی و ناهنجاری های درونی ( یا مزاجی ) تقسیم بندی می گردد. در ادامه این دو مورد را توضیح داده ایم:
علل بیرونی ایجاد درد
علت های بیرونی به علت هایی گفته می شود که اگر بدن در سلامت کامل هم باشد، صرفا با رعایت نکردن این موارد ممکن است به خار پاشنه دچار شود:
- پوشیدن کفش نا مناسب و خصوصا کفش تنگ،
- استفاده نکردن از سنگ پا در استحمام،
- ضربه خوردن به پاشنه پا،
- افتادن از جایی بلند به پائین
علل داخلی ایجاد درد
در طب سنتی، عدم تعادل خلط های چهارگانه می تواند دلیلی برای این بیماری باشد. ریشه بیماری هم میتواند سردی زیاد یا گرمی زیاد باشد. برای تشخص این مورد، اگر درد کف پا با کیسه آب گرم آرام شد، علت بیماری سردی و اگر با کیسه آب سرد آرام شد، علت بیماری گرمی بوده است.
خلط سودا بعنوان علت اصلی
خلط سودا خصوصا انواع غیر طبیعی آن بعلت سنگین بودن نسبت به سایر اخلاط ایجاد کننده مشکلات و بیماریهای تحتانی بدن می باشند. خار پاشنه بر اساس مشاهدات طب جدید از رسوب کلسیم بوجود می آید. در طب جدید، رسوب کلسیم عامل ایجاد بیماری هایی مانند سختی عروق می باشد. می توان این دسته بیماری ها را در طب سنتی با عنوان رسوب خلط سودا پیداکرد. بنابراین می توان گفت خلط سودا اصلی ترین متهم ایجاد خار پاشنه در طب سنتی می باشد.
زنان بیشترین مبتلایان به خار پاشنه
بر اساس مشاهدات موجود در کشور زنان بیشترین میزان ابتلا به این عارضه را دارند. این بخوبی با مبانی طب سنتی که مزاج زنان را نسبت به مردان سردتر می داند و به همین خاطر ابتلا آنان به بیماریهای سرد مزاجی نظیر بیماریهای سوداوی بیشتر شده و امکان ابتلای آنان به خار پاشنه بیشتر می گردد.
در کنار علت مزاجی پوشیدن کفشهای نا مناسب و عدم تحرک مناسب نسبت به آقایان از دیگر علل شیوع گسترده تر این عارضه در بین بانوان است.
بیماریهای زمینه ای
از نظر طب سنتی ایران بیماریهای سوداوی نظیر بواسیر میتوانند زمین ابتلا افراد به مشکل درد پاشنه پا را بیشتر کنند.
پیشگیری از خارپاشنه در طب سنتی
از دید طب سنتی در همه بیماری ها پیشگیری مقدم بر درمان می باشد. در طب سنتی برای عدم ابتلا به خارپاشنه توصیه هایی شده است که در ادامه به بررسی آن می پردازیم:
- تغذیه مناسب با مزاج افراد؛
- انجام فعالیت های بدنی و تحرک مناسب؛
- پوشیدن کفش راحت و مناسب با اندازه پا؛
- استحمام مناسب و به موقع همراه با آداب آن مانند سنگ پا زدن و…
در کنار موارد بالا، برخی مواد غذایی که ایجاد خلط سودا می کنند میتوانند در صورت زیاده روی خطرناک باشند. بصورت کلی این غذاها ممکن است ایجاد رسوب سودا در کف پا و ایجاد عارضه خار پاشنه کنند:
- بادنجان و کلم پیچ
- کشک ، پنیر کهنه
- برنج های هندی
- روغن نباتی و غذاهای رشته ای مانند ماکارونی و…
افرادی که مستعد به خلط سودا یا در حال حاضر مبتلا به سودا هستند باید از مصرف موارد بالا خودداری کنند.
اطلاعات بیشتر: معرفی محصول درمانی کرم خارپاشنه کرویا
درمان خار و درد پاشنه پا از نظر طب سنتی
- استفاده از زالو درمانی چند دوره متوالی
- استفاده از ضماد های محلل و تسکین دهنده درد مانند ضماد گل رس یا گل ارمنی
- استفاده از مالش پا پا با روغن گل سرخ
- استفاده از ضماد ها با اثر تسکینی و تحلیل خار پاشنه مانند عصاره صمغ گیاه مقل ازرق
هم اکنون در شرکت کرویا با استفاده از اطلاعات طب سنتی، موفق به اختراع و تولیدی انبوه کرم خار پاشنه شده ایم. برای اطلاعات بیشتر در این مورد می توانید با ما در تماس باشید.
خرید محصول: اطلاعات روش خرید کرم خار پاشنه کرویا
منابع مورد استفاده :
- قانون در طب ابن سینا
- ذخیره خوارزم شاهی حکیم جرجانی
- طب اکبری حکیم ارزانی
- دقائق العلاج کرمانی
- خلاطه التجارب بهاالدوله رازی
- خلاصه الحکمه عقیلی خراسانی
تهیه و تالیف : مهندس بابک عزتی رنجبر